Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Залогът на тези избори беше бъдещето на Казанлък

Залогът на тези избори беше бъдещето на Казанлък

Залогът на тези избори беше бъдещето на Казанлък

Отвъд Магията на числата и Капаните на демокрацията.

Без сериозни изненади приключиха тези избори за Казанлък.

Ако имаше някаква истинска изненада, то това беше необичайно лошата организация на изборите, което доведе до тежък срив на процедурната инфраструктура на демокрацията у нас, огромни опашки и изнерви много хора, а това пък снижи избирателната активност и ни направи участници в най-зле организираните и вероятно обременени с най-много и разнообразни нарушения избори през последните 20 години.

Иначе напълно неприемливи са неверните обяснения и изкуствените оправдания за танталовите мъки, през които минаха избирателите – например, че това е било най-сложното гласуване през последните 20 години. Явно някои са забравили, че на местните избори през 1995 г. на някои места като София, Пловдив и Варна се гласуваше с цели 5 бюлетини и пак нямаше такъв хаос.

Винаги има и нарушения, и злоупотреби с правото да се жалваш. Тези, които виждат, че им се изплъзва кметското или съветническото място, винаги са готови да търсят причината извън себе си. Нищо ново под слънцето.

Още преди месец писах, че в Казанлък не се очаква протестен вот, но опозиционно настроените спрямо ГЕРБ структури и личности не ми повярваха, защото това ми наблюдение не им пасваше на целите и мераците.

Видя се обаче, че опозицията, включително и БСП, е в много тежко, разкрачено положение, но въпреки това заедно с бившите си партньори от тройната коалиция – ДПС и НДСВ, запазиха мандатите си в Общинския съвет в съотношение 6-2-2.

Тази констатация важи и за „Атака“, която също през предизборната кампания започна да се държи като опозиция. Важи и за Синята коалиция. И за „Защита“… За ФАГО също.

Така в Общинския съвет влезнаха представители на 8 партии, коалиции и сдружения при безспорната доминация на ГЕРБ с 15 съветника, при 5 в миналия мандат.

Казанлък отдавна искаше тази промяна, защото бе уморен и отвратен от междуособиците и махленските крамоли по етажите на местната власт.

Проблемът обаче до Оня Ден беше, че до Вчера безогледно го лъгаха.

Проблемът Днес е, че е трудно да се повярва във възможността тази промяна да стане при досегашния манталитет на казанлъшката политическа класа.

Ако искаме в Казанлък да имаме развитие и младите хора да искат да живеят тук, то трябва да променим цялостно ситуацията.

Първото, от което трябва да се започне, е ново управление: и Кмет, и общинска администрация, и Общински съвет, и всички те наистина да работят за икономиката, за стимулиране на местния бизнес, за създаване на такава инфраструктура, която да е в полза и на хората, и на бизнеса, а не за разни корпоративни интереси и тлъсти комисионни.

Това ще рече да се промени радикално управлението и да се насочи към решаване проблемите на казанлъчани и постигане развитие на общината, а не както досега то да работи за шепа хора, които лично са избрани и посочени от кмета. А е логично Казанлък да е на всички казанлъчани и да се гарантира на хората, че никога няма да се повтори този феодализъм и тази зависимост.

Защото наистина залогът в тези избори бе дали ще отидем към нова тоталитарна власт или ще вървим по пътя на демокрацията. В Казанлък това бе битка между статуквото – защото и досегашният кмет, и Общинският съвет, ни предлагаха единствено управление на едноличните решения, взети натъмно и в ущърб на хората – и възможностите за промяна.

Страници: 1 2

Вашият коментар