Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

За Боба, Българския Футбол и Политиката

За Боба, Българския Футбол и Политиката

За Боба, Българския Футбол и Политиката

Не се чудете на заглавието – точно си е и дори е пространно обяснително за цял анонс. Давам конкретен пример – Бойко Борисов, Човекът, който идеално съчетава тези три, на пръв поглед несъвместими неща.

Вчера една жена ми се оплака, че й се наложило да изхвърли цяла тенджера боб, половината от който увряла, а другата половина дрънкала като недоварени камъчета от една, позната ни от детството още приказка.

Попитах друга жена, защо така се е случило на първата жена и тя ми отговори:

- Като заври първата вода я изхвърлям. Аз слагам зеленчуците заедно с боба във втората вода, а месото го слагам когато водата заври. Един съвет солта я сложи когато яденето ти вече е почти готово- ако сложиш сол докато боба е суров ще има да дрънчи в чинията.

Споделих с втора жена неудачата на първата – тя пък ми даде друга рецепта:

- Първо слагам малко вода колкото да покрие боба, за да заври по-бързо, като заври я хвърлям, после още веднъж така и накрая 3 път слагам вода вече повече, колкото да си се вари боба, след като заври намалям котлона, слагам лук, морков, домати и т.н., накрая като е почти готов сол и джоджен и запръжка по желание. Но това е за боб-чорба, а пък с месо и в глинен съд, не ми е ясно…

Третата жена дори и не ме изслуша и веднага ми обясни детайлно как тя вари боб:

- Накисвам боба в гореща вода от предната вечер да се раздуе (даже за здравословното хранене, казват, че трябва да се накисне за 24часа, същото се отнася и за другите варива). Изхвърлям водата, наливам нова и варя. Изхвърлям три води! Не се занасям, просто прабаба ми така правеше и от нея съм се научила. Не зная до колко е необходимо, но го правя за всеки случай. На четвъртата вода слагам зеленчуците да се варят с боба. Слагам ги цели. Добавям малко олио. Когато боба уври, т.е зърната му са вече сварени, изваждам зеленчуците, тук-там и някое бобено зърно, и ги пасирам. Това го правя и защото мъжа ми мрази да му плуват зеленчуци и непрекъснато рови из чинията а и така става по-гъста чорбицата, не е прозрачна. Връщам зеленчуковото пюре при боба и добавям подправките. Оставям да къкри още известно време и е готово.

Щом ще слагаш месо го сложи да ври заедно със зеленчуците, ако е по мазно, може и да не се наложи да слагаш олио, или съвсем, съвсем малко.

Убедихте ли се? – 4 жени готвят боб, но само едната си признава откровенно, че нищо не е сготвила…

А иначе бобената чорба – или поне готвенето на боб си го имаме, поне по нашите географски ширини, за най елементарната гозба.

Че кой в България не знае как се вари боб?

Също както и във Футбола…

Страници: 1 2 3 4 5

Вашият коментар