Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Това Доганово барбекю Мавзолей ли е?

Барбекюто на Доган
Барбекюто на Доган

Барбекюто на Доган

Или някаква Обетована Автономна Зона в Република България?

Питам се, защото вчера всички телевизии простудиха елитните си репортери в подножието на непристъпните дувари на Сараите, а после вместо репортажи от събарянето на част от тях, ни умилиха с видеокадри как тричат кучета в Странджа, а да не говоря, че и Премиер и Главен Прокурор активно се включиха в темата.

Писна ми само да се говори в тази държава!

Който дойде на власт, не знам къде и какво яде Той, но аз все съм си гладен.

Иначе все аргументирано ми обяснява защо съм гладувал досега.

От турско още така е било, казваше дядо: „Лятото бея все кожух ни теслимеше, а зимъска ние все дрипави ходим и мръзнем.“

Това, за турското, си остана. И сега си е така: Доган отвсякъде прецака Бойко, пусна му мюрето Сергей да се джафка с него за пред хората, а Царя достолепно си получи разрешение да си сече горите, в които горските са хората на ДПС.

Иначе, бдителни министри изравят нови и нови далавери на старата власт и припряно бързат да ги обнародват, но без да засягат Великия Доган.

В мига, в който Бойко Борисов пренесе канарчето си Виктор на „Дондуков“, той ясно обяви, че няма да остави „онези разбойници“, които са крали не само през последните 20 г., но и още 45 г. преди това. Това е похвално – нека не забравяме, че Бойко спечели изборите именно с това обещание – да спре корупцията и да раздаде справедливост.

Логореята, която обаче днес тресе ГЕРБ, страшно много прилича на предизборно говорене. Партията на Борисов взе властта, но в момента не я упражнява, а продължава по инерция да се държи като опозиционер, който неспирно обвинява противника в кражба и непрофесионализъм.

Това, че се търсят крадците, е чудесно. Това, че повечето обвинения засега звучат голословно, е аматьорско. А това, че работните групи по министерствата още не могат да захранят НС със законопроекти и депутатите пелтечат, е нахално.

Основната енергия на дебата отива в свирката – все духаме на Сергей Станишев.

И защо? – защото някои отлично знаят, че Ахмед Доган не си пада по духовата музика.

Първо бяха самолетите на властта. „Старите“ искали да купят 2, които да сменят правителствения аероплан, който наистина за нищо не става – Първанов щеше да се претрепе на Азорските острови с него. Бойко Борисов отказа поръчката, напира да наема частни. В бъдеще, като летят той, президентът или парламентарна делегация, ще лепят стикер „Република България“, а като кацнат – ще го махнат. Казват, че така ще спестят пари. Но колко? Кой ги изчисли? Пълна мъгла – първо се говори, после се проверява.

После бяха вертолетите. Аджамийската финансовият министър Симеон Дянков скочи срещу 4 туристически хеликоптера, които поръчал Румен Петков за МВР за 30 млн. евро. После се оказа, че не са туристически, а са по задание на ЕС, и не ги плаща държавата, а Брюксел.

Но Дянков не се отчая – тръгна показно да бори корупцията по митниците. И митничари весело заразправяха как ТИР с нелегални краставици висял три дни, докато министърът дойде, че да го „хване“. За да бъде „промяната“ нагледно демонстрирана.

Оня ден самият Бойко Борисов се възмути, че земите на селскостопанските техникуми били продавани за жълти стотинки. После се оказа, че един депутат на ГЕРБ, бивш общински кмет, е бил в схемата – харизал 30 декара училищна собственост за голф игрище. В този ред на мисли, да попитаме: А какво става със заменките на гори? Ще се работи ли по тях, както обещаха, или ситуацията се промени, откакто плъзнаха слухове, че и депутати на ГЕРБ са заменяли гори срещу терени в курортни селища?

Да не се окаже цялата работа като онази с бившия главен секретар на парламента Огнян Аврамов. Новата власт рече, че е намерила под дюшека му 60 хил. евро, и го е сгащила, като хвърлял от 4-тия етаж на НС важни документи. После стана ясно, че парите били в гаража на НС, Аврамов не е разписвал никакви документи, а парламентът няма 4-ти етаж.

Много хубаво би било, преди да се хвърлят някакви обвинения, малко да се проверяват нещата, нали?

Иначе думите няма да доведат до никакви дела. Още по-малко – до съдебни дела, каквото е желанието на обществото.

С това, разбира се, активността на министрите от последните седмици не се изчерпа.

Например – три пъти новата власт отказваше да открие пътя на Хаинбоаз, щото бил построен от брата на Батко. Накрая го откриха, обаче измърмориха, че едната лента е… незаконна – нямала акт 16. Не беше ли редно първо да проверят нещата? Може би тогава и те щяха да установят общоизвестния факт, че половината от шосетата, които се изпостроиха в София, също нямат акт 16? И кога ще почнем да откриваме пътища с акт 16?!

Или пък да вземем новината за събарянето на легендарното барбекю на Доган… Как ви се струва това – ще има обществена поръчка за строителна фирма, която да дойде с багер и да разруши незаконното барбекю!? 45 дни процедура. После 2 седмици евентуално обжалване и плащане на сума, която би трябвало да е по-висока от 30 хил. лв., след като се обявява обществена поръчка за начинанието.

Абе, това барбекю да не е мавзолей?

„Събарях незаконни бензиностанции, няма да спра и пред барбекюто“, бе казал Генерала. Аз му вярвам! Битката с барбекюто очевидно ще е безмилостно жестока!

То и днес не е барнато де.

А и кой да го барне, когато медиите на Ахмед Доган приспиват и събуждат българите с идеята за величието и месианската роля на Бойко Борисов.

А, и още нещо, което премина покрай избирателния слух на Бареков – новината, че Бойко спестил за 15-минутен разговор с шефа на „Главбулгарстрой“ 17 млн. лв. Така вместо 107 млн., изграждането на спорната многофункционална зала в София ще струва 90 млн. Чакайте, чакайте… Седмица по-рано правителството на Бойко Борисов атакува ГБС за това, че е ремонтирало за милиони сградата на регионалното министерство. А спомняте ли си кой построи околовръстното в София за 10 млн. евро на километър? Същата фирма.

Не може една фирма да се линчува, като работи с предната власт, и да се хвали, когато се съгласи да работи с новата. И кой всъщност изчисли, че спорната зала трябва да струва 90, а не примерно 50 млн. лева? Да не говорим как звучи съобщението, че една частна фирма доброволно се отказва от печалбата си и започва да строи за своя сметка обект на държавата!

Така, Бойко папа още не е станал, ама май е почнал да раздава индулгенции.

Всички тези активности са обилно гарнирани с щедри обещания от страна на новата власт: „Във всяка банда – агент под прикритие!“, „На всеки пазар – данъчен“, „За всяко земетресение – обезщетение!“… Реалните действия, за съжаление, се ограничават до сапунката „Тотю Младенов сгащи продавач на пица“. Но може би така е по-добре, защото народът мъдро е казал: „Внимавай какво си пожелаваш!“

Вашият коментар