Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Сървайвърите от Бузлуджа: „Ние-колкото можем да обещаем, вие толкова не можете да поискате“

Бузлуджа
Бузлуджа

Бузлуджа

Когато бях редови член на БКП, по не знам какви си причини, ортодоксалните комунисти ме нарочиха, че съм имал мислене и поведение на чешки социалдемократ. Каквото и да значеше това за тях през онези години до 1989. И затова изобщо не се изненадаха, когато станах един от учредителите на първото фракционно движение в Партията – „Път към Европа“. Стреснаха се наистина, но примиренчески присвиха рамене и заеха позиция на изчакване в повишена бойна готовност:“ А бе, правете каквото искате, но го правете само в нашата къща…“

Така казаха тогава старите комунисти, които бяха оцелявали, защото винаги бяха уцелвали Вятъра на всяка промяна. Те наистина бяха велики сърфисти и до съвършенство умееха и Вятъра винаги да уловят, и на върха на Вълната да се наместят. Онези де – старите комунистически лидери, които си направиха 13-я конгрес и го използваха за лична употреба.

И аз бях там.

И аз три дни не спах.

И три дни дебатирах…

Големи дебати бяха. С големи играчи наистина.

Разказаха ни играта по всички правила.

А ние ги слушахме с пръст в устата и се питахме – ако това им е съзнанието като мисъл и идея, то какво ли им е наистина подсъзнанието?… А когато го проумяхме – не само ние, а и болшинството от българския народ, повечето от „Път към Европа“ не бяхме вече в тази партия.

А самата Партия изпадна в позицията на фолкгероинята Радка Пиратка, чиито дънки се превърнаха в сексуална самоцел на надървен обществен субект. Въпреки неговия тормоз обаче БКП-БСП съумя да му се изплъзне и да докаже, че е най-оцеляващата компартия в бившия вече Източен блок.

„Ние пак сме тук“, гласеше един от най-популярните предизборни девизи на БСП от годините на бурното развитие на демокрацията. „И сте си пак същите“, в хор им отговаряхме тогава ние. Но дали днес наистина е така? – особено ако една лява партия се обзавежда с отроче на име „Обединение на левите социалисти“. Това най-малкото е знак, че тя е станала жертва на призрак.

Почти като този от началото на Марксовия манифест: „Призрак броди из Европа – призракът на комунизма“. Явлението „ляв социалист“, родено в утробата на лява партия, навежда именно на този първообраз. Защото социалистът е ляв по ген, по-ляв от него е само комунистът. В противен случай ще трябва да помислим за невъзможния хибрид „десен социалист“.

Ако БСП действително е успяла да произведе подобен хермафродит, то значи, че формулата й да ражда смислена политика е напълно сбъркана.

А опитът да коригира израждането си с нов ляв ембрион я заплашва с мумифициране, вместо с ново начало.

Защото днес Дездемоната БСП е удушена като народна партия с леви акценти, способна дори в пълна външна изолация да печели избори с абсолютни мнозинства, да отстоява национални и широки обществени интереси в България.

Като неин председател Георги Първанов изигра решаваща роля за строшаването на партийния гръбнак, свързващ лозето на Габровски с Бузлуджа, с мястото на социализма у нас, с БРП/к/, с Хаинбоаз и строителството на социализма. В началото на 1990 г. Андрей Карлович и Петър Младенов закриха БКП, но връзката с нея в БСП се запази още седем години.

След 4 февруари 1997 г. приемствеността беше прекратена, останаха кухата фразеология и част от сакралната комунистическа символика, ползвани за баламосване на множеството възрастни членове и симпатизанти. Реално, контролирана плътно от тесен кръг около председателя, позитанската върхушка работеше срещу интересите на тези хора в разрез с шумно размахваните леви свои програми и декларации.

БСП при Георги Първанов игра главна патерица на правителствата и на Иван Костов, и на Симеон Сакскобургготски. А за извършването на криминалната революция у нас БСП в много отношения допринесе повече отколкото СДС и НДСВ взети заедно.

Решително допринесе и за установяването на лъжлива демокрация, и за недопускането на допитвания до народа по ключови за държавата въпроси, и за влизането в НАТО и ЕС в качеството на „новоевропейска“ страна, и за докарването на чужди военни бази на наша територия, и за участието на наш военен контингент в окупацията на страна, която не ни е сторила нищо лошо.

Така е, защото БСП не се реформира, тя се трансформира на принципа на снежната топка.

Може да смалява обема си, но консистенцията остава същата, дори и с по-висока степен на твърдост и якост. Затова и след всяка поредна персонална промена в БСП остават по-хард и по-предани политици. в това отношение БСП наистина плаче да грабне някой от рекордите на „Гинес“.

След няколко рисковани опита за подмладяване, които я принудиха да тропа кръшни хора с Жан Виденов, да се крие под реформаторския грим на Георги Първанов, да фучи на Харлито на Сергей Станишев и да се кипри предизборно със силикона на Азис, столетницата това лято роди. Бащицата малко й отстъпва по възраст, но стратегът Лилов се оказа неуморим в партийните си похождения и предизвика зачеването на ново организационно тяло.

Кръщелното му име обаче може да стресне в гроба и бузлуджанския основател Димитър Благоев – Дядо, и правешкия му последовател Тодор Живков – Тато – „Обединение на левите социалисти“.

Страници: 1 2 3 4 5 6

Comments

Stefan казва:

 ОСТАВИХ ВИ 200 000 АРМИЯ ДО ЗЪБИ ВЪОРЪЖЕНА,
-
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=440153002720159&set=a.214656611936467.48046.214652985270163&type=1&theater
-
ДНЕС ИМАТЕ 200 000 ПЕНСИОНЕРИ, КОЙТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗХРАНИТЕ – ТОДОР ЖИВКОВ.
-
-
ПРАВ СИ ТОДОРЕ, КАТО АПРИЛСКАТА ЛИНИЯ НА ПАРТИЯТА,
НО ТИ СЪЗДАДЕ „ЗЛА-ТНАТА МЛАДЕЖ НА БЪЛГАРИЯ“ С ЮДЕЙСКИ ПРИВИЛЕГИИ,
И ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !
-
НАКРАЯ ТЕ УБИХА !
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ – ПРОТИВНИКА ОТ ПЕРЕСТРОЙКАТА … ОБУЧЕН В ЗАТВОРИТЕ
-
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=statiibg
-
04.03.2013
ШВЕЦИЯ

Вашият коментар