Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Шматкащият се с партии

Шматкащият се с партии

Междувременно докато в БСП се наслаждаваха на трансферния удар техен местен лидер ги удари под кръста. Общинският съветник и председател на партията в русенската община Сливо поле Илиян Иванов заряза ефектно социалистите с подписа си под „заповедта за уволнение на правителството“ на ГЕРБ, ДСБ и СДС. Иванов обясни завоя си към десницата с „несъгласие с водената социална политика на управляващите“.

Поводът да подаде молба за напускане на БСП беше „гаврата с безплатната ваканция за възрастните хора“. Според бившия социалист ГЕРБ е алтернативата на столетницата. Нямало лошо обаче, ако в следващия мандат двете партии управляват заедно. Самият Иванов има опит в коалициите. В неговата община БСП се яви заедно с НДСВ, ВМРО, „Българска социалдемокрация“ и „Движение за социален хуманизъм“. Формацията загуби от ДПС със седем срещу осем общинари за партията на Ахмед Доган, а ГЕРБ остана в дъното на класацията с двама. Илиян Иванов любезно отклони поканата за разговор с екип на „ТЕМА“, защото от даване на интервюта напоследък не му оставало време да работи.

Някои партийни трансфери пък остават почти незабелязани. Само местни медии съобщиха новината, че активистът на ГЕРБ Митко Зрънчев е станал областен координатор на ЛИДЕР в Благоевград. Решението било „изцяло на централното ръководство“, а замененият титуляр е Димитър Причкапов син на бившия кмет и първи секретар на ЦК на БКП Лазар Причкапов.

Преди местните избори миналата година Причкапов-старши също се „трансферира“ в ЛИДЕР. Така той запази място в местната власт, като влезе в общинския съвет. Според местния вестник „Струма“ новината за рокадата изненадващо долетяла до Причкапов-син, докато бил на море в Гърция. От ЛИДЕР обясниха пред „ТЕМА“, че кантората на адвокат Димитър Причкапов се намира в София, което не му позволява да се отдаде пълноценно на партийно строителство. Затова постът бил сдаден по взаимно съгласие, а баща и син продължават да са сред най-ценните кадри на партията.

Новият местен лидер на ЛИДЕР Митко Зрънчев посреща екипа на „ТЕМА“ с усмивка и с листовка с платформата на новата си партия. „Нищо не ме е разочаровало в ГЕРБ“, изненадва ни директорът на основното училище „Васил Левски“ в близкото село Бело поле. Зрънчев бил сред основателите на ГЕРБ в града заради Бойко Борисов, когото много уважавал.

„Там има много добри хора, но и много, които не са Бойко Борисов“, обяснява той. Въпреки това Зрънчев се разделил с добро с бившите си колеги, които даже му пожелали успех. И той като Илиян Иванов мечтае новата и старата му партия да се обединят във властта. Признава, че в ЛИДЕР го поканили местни бизнесмени. На въпроса какво го привлича в идеите на партията, отваря листовката и след кратко търсене прочита някои пасажи.

За него Граждани за европейско развитие на България и Либерална инициатива за демократично европейско развитие имат много общо. Например и двете са „за европейско развитие“. Какви са приоритетите на партията за града и региона, също научаваме от брошурата – „три подценявани секторни политики“. „Те са важни за България, но са важни и за нашия регион“, обяснява Зрънчев. При третия приоритет – „енергийна политика“, обаче се появява конкретика. „В нашата област има мини, които досега бяха доста занемарени. Мисля, че за тях има ресурси, които може да се използват за благосъстоянието на хората. Специално партия ЛИДЕР ще помогне за създаването на работни места, като има своите виждания за възстановяването на някои мини в Брежани, в Елешница“, разкрива Зрънчев.

След години политическо лутане Крум Маринов е решил да последва червената традиция на рода си.

Затвореният рудник „Брежани“е част от мини „Пирин“. Той нашумя преди две години със скандал за източване от страна на изпълнителния директор Димитър Терзиев. Обществените поръчки към фирми фантоми бяха разгласени от местните депутати Борис Ячев (БНС) и Ясен Попвасилев (ОДС).

Страници: 1 2 3 4

Comments

Ради Дончев казва:

Ужассс……

Вашият коментар