Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Шматкащият се с партии

Шматкащият се с партии

Предсрочните избори в градчето край Струма ще се проведат на 25 октомври заради смъртта на кмета Милчо Орзов. „Крум Маринов е млад и енергичен човек, който има качествата за поста кмет на Бобошево“, хвали находката си областният лидер на БСП-Кюстендил Мая Манолова. „Ние сме поласкани от жеста на Маринов, който на миналите избори беше четвърти в нашата листа за съветници, а сега става кандидат на БСП за кмет. Явно ГЕРБ е ковачница на кадри“, изтъкна иронично скаутските си умения областният координатор на генералската партия Валентин Микев. Името на Маринов обаче не фигурира в миналогодишните списъци на ЦИК.

„Не е нормално за толкова кратко време да смениш политическата си принадлежност. За такива хора обществото трябва да прецени каква е целта им – дали не е кметското място“, обобщава с дежурна реплика председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Селекционерът на Бойко Борисов ще заложи отново на загубилия „в редовното време“ Стоил Паргов, който сега е шеф на общинския съвет. В тон с актуалната политическа конфигурация кандидатурата му ще подкрепят и ДСБ, които даже не са участвали на предишните избори. Третият основен състезател за вота на бобошевци – Димитър Сотиров, също ще се пробва за втори път.

Той вече има един кметски мандат, а на предните избори загуби със 101 гласа разлика. Навремето Сотиров е победил чрез формулата „независим, подкрепен от НДСВ“, а сега зад него застават „жълтите мравки“ от БНД. В малкия град избори се печелят с 1000 гласа, но политическият живот е ожесточен. Местните медии свидетелстват, че бившият шеф на закритата държавна фирма „Рилци“ Димитър Сотиров даже не отишъл на погребението на кмета Милчо Орзов, което уважили всички политици в града и някои депутати. Затова и прегрупираните партии отново се готвят за ожесточен мач.

Новото попълнение на БСП Крум Маринов посреща екипа на „ТЕМА“ в скромния си кабинет в сградата на читалището в Бобошево. „Роден съм тук, една голяма част от живота си съм прекарал тук и възнамерявам да прекарам и остатъка тук“, отговаря ентусиазирано той на въпроса защо иска да стане кмет. Маринов е натрупал опит от няколко интервюта за местни и централни медии и гладко излага тезите си. Общината си определя като „крайно изостанала“ и затова не смята да дава обещания, че за три години „ще цъфне и ще върже“. За евентуалното си управление обещава „прозрачност и европейско ниво“. Преминаването му от ГЕРБ в БСП създало „спекулации“.

„Произлизам от стар партиен род. Всичките в моя род са били членове или симпатизанти и силни привърженици на БСП. Дядо ми е бил дългогодишен кмет. Това, което виждате в Община Бобошево, се дължи на него. Построил е стадиона, сградата на общинската администрация, центъра, читалището, хижата“, разказва с гордост Маринов.

В рода му имало традиция да бъдат „общественици, хора, служещи на общината“. Самият той по професия е автомонтьор и на пръв поглед произходът му идеално пасва на новата политическа принадлежност. Крум Маринов обаче основал сдружение на местния бизнес. Около него се сформирала и градската структура на ГЕРБ. Маринов обаче дал път на по-младия и по-образован Стоил Паргов. След като влязъл в партийната и в общинската власт, местният лидер на ГЕРБ се променил и изолирал доскорошния си приятел. Според Маринов в структурата настанал „изключителен авторитаризъм“, а кадровите въпроси се решавали с „обаждане от София“.

Междувременно той се запознал с „много млади хора в БСП с желание за работа“. Бил впечатлен от качествата на депутатката Мая Манолова. Така се стигнало до молбата за освобождаване от ГЕРБ, която, подчертава, че подал далеч преди да бъде одобрен за кандидат на социалистите. За идеите си признава, че „не са само леви, по-скоро са демократични“. Говори предимно за улесняване развитието на местния бизнес, има и готов проект за прокарване на водо-провод до две от 11-те села в общината.

През 90-те години Крум Маринов работил по специалността си в автосервизи във Франция и Испания, но се върнал преди десетина години. Неговата собствена работилница не функционирала от две години, защото Маринов продължил образованието си по селскостопански мениджмънт в Благоевградския университет. Сега вече е в трети курс и гледа уверено към изборите.

Страници: 1 2 3 4

Comments

Ради Дончев казва:

Ужассс……

Вашият коментар