Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Още си спомням последните избори

„Ефектът от изборите потвърждава тенденциите в общия политически процес в страната – фрагментация на политическото пространство. Победителката в Казанлък взема под 5% от броя на реалните гласоподаватели в общината. Ако говорим на равнище брой на реалните гласоподаватели, дори победителите се борят да прескочат 4-процентовата бариера. Това е реалната ситуация в България и тя ще се възпроизвежда на избори, според мен, съвършено устойчиво“, каза още Томов.

Според него ГЕРБ започва да губи, защото започва да се изчерпва протестният вот, който партията на Борисов е събирала двата предни пътя, когато се е явявала на избори. Този процес, според социолога, ще се развива и логично ще се задълбочава фрагментацията – гласуването за нови и нови политически формации, които ще обират вота на недоволството и желанието за смяна на политическото представителство.

„От Казанлък започва развенчаването на мита за лидерството на ГЕРБ в политическото пространство“, обяви червеният депутат Иван Гороломов. Социалистите не скриха, че са очаквали поне 9-10 мандата, но част от симпатизантите им се разсеяли към коалицията „Експерти за Казанлък“, в която влизали и членове на БСП. Очаква се победителите да направят мнозинство със „Защита“, „Експерти за Казанлък“ и партиите от управляващата коалиция ДПС и НДСВ.

А иначе реалните страхове и присънен кошмар на социалистите от реализиране на сценарий, който да активира синдрома „БСП срещу себе си“ от последните местни избори се превърнаха в реалност, защото собственикът на най-голямото предприятие в Казанлък – оръжейния завод „Арсенал“, Николай Ибушев обра доста от гласовете на червената гвардия. Независимо че в обръщението си към жителите Ибушев заложи на експертното начало на водената от него листа , никой в Казанлък няма съмнение, че ако влезе в Общинския съвет, тя ще бъде прокметска.

Освен него на челните места са двама мениджъри от предприятието му, както и синдикалният лидер на КНСБ в оръжейния завод Атанас Бозов, който беше в инициативния комитет за подкрепа на кандидатурата на кмета Стефан Дамянов за втория му мандат. Старо приятелство свързва сегашния кмет с Ибушев от времето, когато Дамянов е бил директор на държавното предприятие „Арсенал“, а водачът на листата на експертите негов служител.

Освен с оръжейната листа кметът Дамянов се бе подсигурил и с още една. Тя е съставена от хора, чийто бизнес е свързан с общината. Листата се казва „Единство и надежда за просперитет на Казанлък“ и е странна смесица от социалдемократи, бивш член на местното ръководство на „Демократи за силна България“, зад които стои формацията на независимия депутат Мария Капон от Единна народна партия.

Ами това се случи накратко в Казанлък.

И май е поредното доказателство, че днес общините се управляват от местните, с интереси в общинския бизнес и известните, а не от местните, свестните и известните (по перифразата на слоган от предизборната кампания на една политическа сила отпреди десет години).

А иначе това си е чиста проба бизнесфрагментация на политическото пространство.

Защото онова, което ще накара гражданите да отидат до урните, го няма. Няма я волята за въвеждане на мажоритарен елемент, макар и в ограничен мащаб.

Местните избори ще бъдат много атрактивни, а политическото говорене – впечатляващо“ – вярва социологът Михаил Мирчев. „По време на кампанията зрителите ще има какво да гледат, политическото шоу ще бъде забавно – допълва той. – Това са избори на оцеляващите партии. От една страна са партиите, които трябва да се докажат – ГЕРБ в своята амбиция да завземе всички политически позиции, БСП като голямата управляваща и голямата лява партия.

Страници: 1 2 3 4

Вашият коментар