Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Още си спомням последните избори

Глупаците се управляват лесно. Докато романтичните натури са свободолюбиви и трудно ръководими.

Такива мисли ми минават напоследък през главата – та нали отново се задават избори и отново, колкото и парадоксално да изглежда, преди още да се запознаем с мераклиите за власт и техните идеи, изтече информация по различни канали коя партия, какви „хонорари“ ще раздава за правилно гласувалите.

Какво тук значи някаква си идея при 5 лева разлика в наддаването на политическия тезгях?

Не е измислица.

Ако рибата се вмирисва откъм главата, при политиката „вмирисването“ явно започва откъм местната власт. Мина времето, когато на изборите за кметове и общински съветници се гледаше като на минитест за настроенията в национален мащаб. Сега гласуването на това ниво май измерва най-вече политическа деградация и докъде е стигнало окрупняването на местния бизнес.

И по този повод аи спомних за резултатите от вторите частични избори в Казанлък преди 3 години.

Помните ли ги и вие?

Те изненадаха силно наблюдателите и затвърдиха тенденцията на силното раздробяване на вота и увеличаване на пасивността на избирателите.

Сочената за лидер във всички социологически проучвания партия на столичния кмет Бойко Борисов претърпя поражение от левицата, а почти неизвестната, но гласовита патриотична организация „Защита“ събра по шокиращ начин толкова гласове, колкото и ГЕРБ.

Това се получи на миналите избори.

И така частичните избори в Казанлък станаха повод за спекулативни пропагандни тези.

Всички те бяха и са насочени срещу ГЕРБ, дори и от експерти, които уж познават реалностите на политическите нагласи в страната. Няма съмнение, че появата на нови формации, които не са участвали при редовните избори е само един от факторите, които промениха изборната картина в сравнение с тази от редовните местни избори. Очевидно е обаче, че и сегашният вот за новите коалиции не е реален политически вот, защото тези формации не са имали възможност да изразят политически идеи и да докажат способностите си да ги реализират пред избирателите.

Резултатите в Казанлък в известен смисъл са изненада, коментира тогава пред БНР социологът от агенция „Скала“ Цветозар Томов. Наблюденията на неговата агенция за настроенията в общината десетина дни преди изборите отчетливо сочили, че ГЕРБ води пред левицата, но на изборите партията на Борисов е взела хиляда гласа по-малко от очакваното, което може да се отчете като първото по-сериозно поражение за формацията на столичния кмет.

„Голямата изненада за нас е резултатът на „Защита“.

Ние измерихме 3-процентов вот за „Защита“ към 10 юни, резултатът за формацията на тези избори обаче е значително по-висок, той надхвърля 11%“, обясни тогава още Томов. „За мен резултатът на „Защита“ е съмнително висок и го казвам съвършено ясно и съвсем отговорно в ефир”, обяви пред БНР социологът. “Нямахме никакви данни, с които да очакваме, че е възможно да бъде увеличен в такава степен, нито пък от това, което знам за развитието на кампанията в последните дни, се е забелязало някакво мощно покачване на чисто политическия потенциал на тази организация“, обясни той, като остана недоизказано съмнението, че мотивацията за подкрепа на „Защита“ може да е била финансова – тоест отново има купуване на гласове.

Страници: 1 2 3 4

Вашият коментар