Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Нека да е Лято, с мисъл за Есен

Нека да е Лято, с мисъл за Есен

Нека да е Лято, с мисъл за Есен

Безпомощността на политическите партии блика отвсякъде това лято.

Борбата за предстоящите местни избори може да изглежда доста свирепа, но всъщност партиите се опитват да избягат от клеймото "губещ" в изборната нощ. И това си личи от подкрепените или издигнати кандидатури за кметове в повечето градове.

Надпреварата започна преди няколко седмици.

Първи на стартовата линия бяха ГЕРБ и БСП, които започнаха наред да подкрепят или да номинират вече действащи кметове, някои дори завършващи втория си мандат.

БСП се бори със застаряването.

ГЕРБ се опитва да се справи с младостта си.

А СДС иска да върне тежестта си в политическия живот.

ДПС мълчи както обикновено, но за хората на Ахмед Доган никой не се съмнява, че няма да успеят в градовете, в които са издигнати.

А сегашните кметове асфалтират ли, асфалтират и "подобряват живота на съгражданите си".

С подкрепата на успешните кметове победата е гарантирана, а в изборната нощ лидерите ще могат да излязат с усмивка и да съобщят, че са спечелили доверието на избирателите.

Вторият плюс при номинирането на успешни градоначалници е почти сигурното докопване до местната власт. А тя се оказва най-сладка в следващите години заради потичащите към общините пари от европейските фондове.

Фактически това ще са истинските избори – за местни съветници и за Общински съвет, които ще определят пряко живота ни в следващите няколко години. Тъжно е, че именно те са едни от най-анонимните и заедно с това и най-апетитните избори в България.

Защото Кметът и Съветът ще влияят на живота ни далеч по-силно от централната власт.

…И възможността да се доовършеят и дооберат кметствата…

Вашият коментар