Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Кратерът на вулкана БСП клокочи предизборно

Появи ли се втори център на властта в Казанлък

Хронология на ударите под кръста, които кметът Стефан Дамянов получи само за броени дни, въпреки иначе само преди броени седмици да бе получил положителна оценка за досегашния си мандат на нарочно заседание на Общинския Съвет на БСП.

Не знам коя зодия е казанлъшкият кмет, но явно месец март не пасва изобщо на аксиденсията му. Но и непосветеният в дълбините на астрологоческата наука би могъл да му каже, че всичките му мартенски неволи започват от сакралната дата 15.02.2007 г., а нумеролозите навярно биха прибавили и Протокол 50 плюс Решение 608/15.02.2007 на Общинския съвет Казанлък.

На тази дата и на тази сесия болшинството, запознати с процедурите останаха като втрещени защо Председателят на ОбС, а не Собственика, тоест Кмета, внася подобно предложение. Става дума за прословутата сграда на бившето Комендантство в центъра на Казанлък и Решението да се продаде 97% от сградата на Военното коменданство в Казанлък, общинска собственост, на наследниците на дарената преди 74 години за родилен дом сграда от Стефана Хаджибончева.

Логична бе тогава и ясно декларираната позиция на Дамянов да оспори целесъобразността на това решение и да упражни правото си по член 45, ал.5 и 6 от ЗМСМА.

„За“ продажбата гласуваха 20 общински съветника, основно от БСП, НДСВ, ДПС. Срещу решението се обявиха 11 партии и граждански сдружения, които в нарочна декларация поискаха градоначалникът да върне за нов дебат в местния парламент решението. Като мотив за връщането на породилия спор въпрос кметът Дамянов посочи факта, че съсобствениците на имота – наследници на дарителката – Анка Бончева и Екатерина Бончева-Лесичарова, нямали нотариален акт.

Двете представили само заповед на кмета от 15-ти януари 1993-та година, за една част от имота. Според Стефан Дамянов това не било законосъобразен акт за извършване на делба. Когато се дели съсобственост, съсобствениците трябва да се обърнат с молба или жалба най – напред към Общината, счита кметът на Казанлък. Според кмета Дамянов, обявените пазарни оценки на имота, вариращи от 230 до 300 хиляди лева не били поръчани от него и той не бил давал разрешение за това.

С решението си от 15-ти февурали общинските съветници на Казанлък гласуваха общинската част от сградата на бившето Военно комендантство, на площ от 773 кв.м. да се продаде за 720 хиляди лева без ДДС.

Тогава се появиха окончателните съмнения за два центъра на властта в Общината или пък за съществуването на две Пирамиди на икономическите интереси.

После ни в клин, ни в ръкав, съвсем без повод и доста сякаш поръчково и изненадващо, народният представител и председател на общинската организация на БСП Иван Гороломов даде най-пространното си интервю, отчетено като знаково от наблюдатели, в което съвсем категорично заяви, че „Без подкрепата на БСП в Казанлък и Стара Загора едва ли някой ще има успех“ на предстоящите избори.

Тогава на малко преждевременно построената предизборна естрада – откъдето и да го погледнеш, се появи гражданският комитет в подкрепа втора кандидатура на Дамянов за кмет. Подкрепен почти светкавично като идея от ОПО в Бузовград. И всички останали ОПО в Общинската организация на БСП, без тази в гр. Шипка, застанаха зад нейната идея.

Вместо отговор на техните аргументации в общественото пространство на Казанлък изненадващо тресна и отекна със сноп от 10 светкавици мълния на нечий анономен Гръмовержец, който обвини Стефан Дамянов в 10 смъртни гряха.

Целта е повече от ясна дори и за най-непосветените – да се разчисти мястото за алтернативна на Дамянов кандидатура. Вярно не за любимото момче на общинската партийна организация Васил Самарски, защото медийното пространство още помни и хълца от умиление пред клетвите му във вярност към „най-успешния кмет, на когото аз с всички сили и умения ще помагам.

Приказките ми за амбиции към кметския стол са градски фолклор. Тук категорично заявявам: Да направя подобна стъпка е безумно, при положение, че до момента имаме един много успешен мандат на сегашния кмет Стефан Дамянов. Надявам се така да продължи и в бъдеще. При условие, че нещата продължат по този начин, при условие, че кметът влага толкова енергия в града за години напред – изведнъж да реша, че ще съм кандидат за кмет е твърде несериозно. Ако продължи така аз мисля, че самите казанлъчани ще искат Стефан Дамянов за следващ свой кмет.“

Е да, ама това беше преди повече от година. А днес вероятно има вече и друга кандидатура. Но на кого и от кого, след като Дамянов бе подкрепен вече от почти всички политически сили.

Остава БСП. И отново се появява Иван Гороломов в Г. Дряново. Но там ключовата дума в изказването пред ОПО е засега. Остава съмнението за скрито оръжие.

За коз, който общинското ръководство вероятно крие в някой свой ръкав.

После дойде и неочаквания бойкот от страна на групата съветници от БСП на извънредната сесия на ОбС, която трябваше да разгледа Жалбата на Кмета относно Решението им от 15.02.07 г., въпреки че идеята бе тяхна и Дамянов бе спазил 14-дневния законов срок.

На обявената извънредна сесия, при поименното гласуване на кворума, в залата не се явиха 22-ма от общо 37-те общински съветника. Не се явиха както представителите на БСП, така и 4-ма съветника от групата „За Казанлък“, 2-ма независими, 2-ма от СДС, 2-ма от Политическа партия „Земеделски съюз“ и 1 съветник от НДСВ.

В нарочна декларация групата съветници на БСП уведомиха председателя на Съвета Васил Самарски, че няма да присъстват на извънредната сесия на Общинския съвет, тъй като „въпросът, предложен за дискусия е бил обстойно дискутиран на предишната редовна сесия“. В документа съветниците от БСП твърдят, че считат, че мнозинството в създалата се ситуация е взело законосъобразно и целесъобразно за общината решение: „Стана ясно, че един от многобройните въпроси, касаещи разпореждането с общинска собственост се използва за други цели“, пише още в документа от групата съветници. Те са категорични, че „в създалата се ситуация трябва да бъде оставен Съдът да се произнесе като независим и компетентен орган“, както и че не желаят да бъдат „свидетели и участници в опитите за нагнетяване на напрежение между органа на местното самоуправление и изпълнителната власт“.

После сам председателят на Общинския съвет Васил Самарски спря изпълнението на взетото от съветниците на 15-ти февруали решение за продажба на общинския дял от сградата на бившето Военно комендантство и изпрати въпроса за разглждане в Административиня съд в Стара Загора. Причината за това бе жалба от граждани срещу продажбата на собствеността.

Против решението на Съвета, дни след неговото приемане, се обявиха в специална декларация и 11 партии и сдружения от община Казанлък. Местната структура на партия „Атака“ започна и протестна подписка.

Анонимно писмо, адресирано до окръжния прокурор на Стара Загора, до 7 медии на територията на община Казанлък, до групите общински съветници в Общинския съвет на Казанлък и до представителите на партиите БСП, НДСВ, ДПС, СДС, „Атака“ и ГЕРБ бе разпространено в Казанлък, по време на 51-то заседание на местния парламент.

В него се настоява за отговор от страна на кмета на Казанлък Стефан Дамянов към жителите на общината по важни и наболели въпроси.

Неподписаното писмо съдържа 10 въпроса, свързани с дейността на сегашното общинско ръководоство, като се акцентира на дейността на кмета на града и главния архитект. Настоява се за спешни проверки на дейността и на зам.кмета по образованието, както и проверки на конкретни сделки, извършени по време на настоящия кметски мандат, сред които са газифицирането и реконструкцията на централиня площад, проектът „Севтополис“, предоставянето на общински площи на чужди инвеститори.

Писмото с 10 въпроса съдържа и директни упреци към партиите, подкрепили сегашния кмет на града, за липсатаа на контрол въху дейността му.Липсата на конкретен автор на анонимното писмо и зададените в него въпроси, е обяснена със страх от последствия.

Значи коз все пак има.

Няма нормален играч, който да надцаква партньора си, нали?

Това е хронологията на ударите под кръста, които Стефан Дамянов получи само за броени дни, въпреки иначе само преди броени седмици да бе получил положителна оценка за досегашния си мандат на нарочно заседание на Общински съвет на БСП.

Явно предизборните страсти в кратера на вулкана БСП клокочат.

И повече от явно е, че поне привидно засега катализатор на страстите се оказа Комендантството.

А иначе в общинското БСП продължават да си играят вечната игра на „доброто и лошото ченге“.

Единият плаши ДПС и гаргите с някое рязко изказване, та белким отстъпят по спорен въпрос. После друг замазва нещата и имитира затопляне на отношенията. Стига се дори дотам, че нерядко личната хрумка на някой местен партиец бива въздигната дори и в локален партиен девиз.

Същевременно социалистите като най-обиграни и организирани, умело лавират в сложната схема на тройната общинска коалиция, за да постигнат определени икономически цели. В това отношение са завидно последователни и когато, недай си боже някой – па бил той дори и самият Стефан Дамянов да е, застане насреща им – тежко му!!!

Защото казал го е Гороломов – „Без подкрепата на БСП в Казанлък и Стара Загора едва ли някой ще има успех“.

Е да, ама може и да бъде вече – не, защото за пръв БСП с сблъсква с една ярко изразена и серозно защитена гражданска позиция, в която партийните пристрастия са туширани от общия интерес. И за пръв път се оказва, че позицията на групата съветници на БСП няма нищо общо с позицията на редовите социалисти, а зад нея прозират определени корпоративни интереси – било то чисто партийни, или и икономически.

Вашият коментар