Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Когато Слънцето целува Земята край Бузовград

Мегалита над Бузовград
Мегалита над Бузовград

Мегалита над Бузовград

Това се случва 3 пъти в годината.

В дните на пролетното, на лятното и на есенното равноденствие, когато неговите лъчи се прогалят през Слънчевата врата на Мегалита над казанлъшкото село Бузовград.

В отвора на скалната врата към Отвъд се върши тайнството. Трябва да бъде отворен пътят между световете на живите и на мъртвите. Извършено е възлиянието с мляко и мед, плиснати са виното, водата, поръсено е с ечемичено брашно. Произнасят се орфически логоси – обредните формули на свещеното място.

Слънчевата врата към другия свят е отворена.

През нея може да се разпръсне в Космоса праха на отишлия си човек.

След това обаче достъпът до Там веднага трябва да бъде затворен отново.

Вълнен тъмновишнев конец се опъва по права линия.

Границата е затворена.

Това е Омир. Описание на мястото, където слънцето залязва и откъдето минават душите на мъртвите. Познанието, което Одисей получава от магьосницата Кирка за това как да се премине от един свят в друг.

От древността това място е считано от траките като Врата към Отвъдното и заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие тук се събират стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.

За този мегалит д-р Валерия Фол твърди, че е „най-големият мегалитен паметник на Балканския полуостров“.

За Мегалита при Бузовград научихме преди 10-на години. Изучавайки постановката на изсичанията, разказва Валерия Фол. Установихме, че това е било каменен хълм, който древните са изсекли и подравнили. Оставили са западната част от скалите, в която са оформили този отвор. След което в центъра са оставили една висока скала, а по на изток са направили олтари, в които са палили малки свещени огньове и са давали възлияния.

Установихме, че слънцето влиза в отвора на тази врата при залеза си само в деня на лятното слънцестоене. Ние картирахме точно паметника, измерихме астрономическия азимут и определихме, че е направен в началото на второто хилядолетие пр. Хр. Съоръжението е разположено така, че когато гледате залеза през отвора, той съвпада с най-високия връх в тази част на централното било на Балкана – връх Триглав. Той почти винаги е заснежен и в съседство с него са изворите на р. Тунджа, която е свещената река за региона.

Вратата на Богинята„, наричат Мегалита местните хора, а Древните траки са го ползвали както с култови и ритуални цели, така и като маркер на времето. Това било възможно, защото слънчевите лъчи при залез, в деня на Лятното равноденствие (21 юни), минават точно през отвора, оформен от каменните блокове, и падат на отсрещната скала. Така древните определяли кой е най-дългия ден в годината.

И тогава, и днес, ако надникнем през високия 180 см. скален отвор, останалият свят се вижда като на длан. А останалият свят е цялата Долина на тракийските царе, заключена между Стара планина и Средна гора, могили, селища, свещената река Тунджа – пълна панорама на територията на Одриската държава.

Защото тракииският свят се е простирал между двете врати на Слънцето – Източна, където изгрява и Западна, където залязва. Тази идея за умиращото и възкръсващо Слънце се зародила в Египет, преминала през цялото Средиземноморие, за да бъде архитектурно изразена само при траките, казва Валерия Фол.

Comments

Иван Тишев казва:

Л я т н о т о равноденствие??? – Думите просто п р о г а л в а т очите и си мислиш – Какво да му чета повече на това?

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/481189_347727028632335_512147405_n.jpg

Вашият коментар