Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Когато Бойко говори и фактите немеят

Когато Бойко говори и фактите немеят
Когато Бойко говори и фактите немеят

Когато Бойко говори и фактите немеят

Перифразирам популярната сентенция не защото Бойко Борисов не уважава боговете – напротив, той си разговаря с тях като пръв сред равни, а защото откакто стана премиер, се опитва да говори предимно с езика на фактите и цифрите. Пък според сентенцията, когато те проговорят, дори и боговете започват да се ослушват.

Любопитното в ситуацията е, че и самият Бойко все още ги поставя над себе си дори.

Засега де.

И все още. Все още…

След философските лупинги на Ахмед Доган и отвъдните лакърдии на Симеон Сакскобургготски, Бойко роди нов стил на говорене. Като противоотрова за нищоказването и еврочиновническия жаргон генералът избра да комуникира с публиката на уличен език. Без риск от неразбиране. Една от любимите му фрази е „Пожелавам им приятна игра“. Изразът се употребява в белота от човек, който държи всички козове. Безсмъртна ще остане и сентенцията му за вътрешната политика: „Изпражнение, завито в целофан.“

Веднъж Бойко Борисов обясни дейността си като кмет по следния начин: „Хората гледат, че всеки ден съм на бунището, на асфалта. Мъча се, не им давам на онези да крадат, развалям им културата на хранене, градинки правим, спортни площадки, украси. Хората виждат, че с трици ловя маймуни.“

Трудно е човек днес да си спомни откъде тръгна бойковизацията на българското политическо говорене. Но знаково ще си остане неговото спонтанно признание като главен секретар на МВР: „Ние ги хващаме, те ги пускат.“ Тогава, когато той, в ролята на Добрия Шериф, хвърчеше из цялата република, а просълзени репотерки в екстаз целуваха още топлите отпечатъци по асфалта, които лимузината му бе оставила при поредната мръсна газ към следващото престъпление и го гледаха право в очите.

Май по това време Бойко се закани и на Доган: „Бе, той само да ми дойде на една ръка разстояние…“

Не съм сигурен. Но то и в Библията има някои неточности и разминавки. Важното е, че накрая, когато предпазливия и хитър Сокол наистина му кацна на една ръка разстояние, многоточието само се изпълни с неизреченото от Бойко Борисов.

Comments

krum.vladev казва:

Приятелю със всички се бъзикаш само с твоя вожд не смееш.

Вашият коментар