Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Казанлъшката община все повече ми заприличва на БеДеЖето

PA110177

Няма пари – няма влакове – пътниците намаляват, но БеДеЖето все си го има, да не говорим за парите на началниците му, а иначе си е все тъмно, студено и друса ли, друса…

Стига де – нямах, ама наистина нямах намерение да започвам с рогата напред и да си спомням 2010 с нещо лошо.

Напротив,напротив, дори да умирах, имах чистосърдечното намерение да опиша изминалата година само с хубави спомени в чисто хроноличен план. Нещо като дневник на положителните емоции, с които съм я запомнил в Казанлъшката община.

Да бе, такава ми беше идеята първоначално, докато на няколко пъти преглеждах записките си, но накрая се отказах.

Защото проумях, че ако спазя хронологията на това къде, какво, как и защо се е случило в Общината, то в края на писанието ми, тя ще придобие вида на една диаграма с низходящ тренд.

А все пак идва Коледа и на всеки му се иска по някакъв начин да повярва, че по това време все още се случват и чудеса.
Но не и в Казанлък.
Доказателство – последната сесия на Общинския съвет и то само 10-на дни преди Святата нощ, на която се дебатира осветлението на града.
А всички знаем, че в цял свят по това време на година всичко е осветено. И не само мижаво – през стълб, а се лее Светлина…

И тогава си спомних една наивана, ама много, много наивна притча за Казанлък.

Един град, в който розите вече не танцуват и където днес отново започна преброяване на наивните глупаци, чрез инициирано по вертикала от горе Гражданско сдружение за „За гражданско управление“.

А преди много, много години на това място наистина живееше вълшебството.

То се хранеше само със захарен памук, пиеше единствено лимонада, говореше в смешни стихчета и беше вързало вятъра за опашката, за да му върти детската въртележка.

Тук всеки ден от седмицата беше неделя, а Снежната кралица, Вълшебникът от Оз, Принцът и Просякът живееха заедно в една обща вълшебна приказка.

В една Голяма Бяла Къща постоянно цареше времето на „Когато куклите не спят“ и „Когато розите танцуват“.

Когато идваха на това място, възрастните ставаха отново деца и викаха с цяло гърло на седемте козлета да се пазят от лошия Вълк.

И само тук можеше да се види жив Дядо Мраз, който раздава подаръци от големия си чувал.

Но това беше преди много, много години.

После в дома на вълшебните приказки и приказните герои дойде един зъл магьосник и го омагьоса. Превърна го в блато, напълни го с кал и вонлива вода, засели го с жаби и комари и изгони оттам вълшебството.

И тръгна вълшебството немило-недраго да чука по хорските врати и да се моли да го подслонят. Най-сетне една врата се отвори пред него и стопанинът го пусна. Но докато се беше скитало, ярките цветове по дрехата му бяха избелели и то не говореше вече със смешните стихчета на Валери Петров и Леда Милева.

А вълшебните герои и говорещите животни останаха само една шепа.

Но въпреки всичко те отново се опитаха да заживеят вълшебно.

Докато един ден над тях не прелетя страшна триглава ламя. Тя блъвна огън от ноздрите си и подпали и този техен дом.

И оттогава вълшебството в Общината бе изпепелено.

Или, като ми каза един художник – оптимист: „То се скри в миша дупка и не смее да се подаде навън, за да не му излезе насреща някой страшен великан.“

А един поет въздъхна и рече:“ Дано не му остава единствено да рони сълзи, че не излезе прав мъдрецът Валери Петров, който каза в „Когато розите танцуват“, че страданието ражда песента.“

После се разрових в бележките си, намерих и оправданието на едните ио надеждата на другите:

ТазгодишниЯт бюджет бил планиран с 4 милиона лева по-малко заради кризата.

„С близо четири милиона лева е намалена макрорамката на бюджет 2010 на Община Казанлък, спрямо бюджет 2009. Това стана ясно при общественото обсъждане на проекта за бюджет, представен от общинска администрация пред обществеността в понеделник. По думите на финансиста на общината Димитър Димитров, намалението в държавните дейности е в размер 1,2 милиона лева, а в местните дейности намалението възлиза на стойност 2,8 милиона лева. „Това се дължи на две основни причини – Единните Разходни Стандарти в делегираните държавни дейности са на 90 % от тези за 2009 г. и намалелия бюджетен ресурс от неданъчни приходи.“
30 милиона 380 810 хиляди лева е общата приходна част заложена в проекта за основния финансов документ на Община Казанлък за настоящата година. От тях 11 803 360 лв. са местните приходи, а 18 577 450 лв. – държавните.“

Само цитирам и се треса от смях – за какви 4 милиона, за какви лева става дума.
Та това си е подигравка отвсякъде.
Ако ние сме Община, която 4 милиона ще я съборят – Е…Га ти и Общината.

Това бе сервираното в началото на годината оправдание.
А дали наистина има законен бюджет никой в тази община така и не разбра вече трета година, но си е работа на Съда.

За казанлъчани стана ясно само, че пари няма и тази година.

Няма…
Добре…
То кой ли има днес в тази Община пари?

Навярно затова за пръв път в досегашната история на Чудомировите празници КазанлъЧани се редиха на опашки за безплатни билети за театър. Подаръкът за казанлъчани бе във връзка с честването през 2010-та на 120-годишнината от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. А иначе „Село, село, пусто село“, спектакъл по Чудомир на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ от Габрово си прозвуча повече от актуално на фона на днешния ден на града ни.

Същият този град, в който над 300 шофьора излязоха на протестно шествие, което премина от източния до западния край на града. С клаксони и плакати – „Не на дупките“ и „Писна ни!“, изразиха недоволството си протестиращите.
След протестната си обиколка, недоволните от състоянието на казанлъшките улици шофьори, депозираха в деловодството на Общината „Искане“ адресирано както кмета на града, така и до местният законодателен орган Общинският съвет.
Искането съдържа седем точки, с които се настоява проблемът с дупките в града да бъде определен за приоритет №1 на Община Казанлък. да бъде създаден стратегически план за ремонт и поддръжка на пътищата, в който ядно да е обозначено кои, кога и как ще са цялостно преасфалтираните улици и кои частично ремонтираните, настояват още протестиращите. В искането са включени и мерки за контрол на ремонтите извършвани по казанлъшките улици. Срок до 30-ти април за запълване на огромните кратери по улиците и до 15-ти май, да бъдат изкърпени пътищата между населените места в Общината, са поставили в искането си гражданите.

И от Общината им отговориха:“Дупките остават, но вече ще ги заобикаляме на тъмно“. Или казано малко по-обяснително – дупките по казанлъшките улици, проблем който тормози жителите на община Казанлък от години, скоро няма да бъде разрешен. Освен че ще ни се налага да продължим да ги заобикаляме, вероятно в бъдещите месеци, ще трябва да го правим и на тъмно нощем, заради икономиите, които Общината ще трябва да прави от уличното осветление. Това стана ясно след среща на организирана от кмета Стефан Дамянов с кметовете на населени места в община Казанлък, директорите на културни институти и всички второстепенни разпоредители на средства. Повод за нея беше решението на правителството да намали с до 20 % бюджетните трансфери за общините от 1 юли. Решението е било оповестено от министър Дянков на среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.
Ако това се случи, Община Казанлък ще загуби общо 4 милиона 298 хиляди лева държавна субсидия, изчисли кметът Дамянов. Той посочи също, че антикризистната мярка на правителството ще наложи спешна актуализация на местния общински бюджет, за да бъде съобразен той с новите финансови условия. Още миналата сряда, Дамянов увери, че ще бъде създадена работна група, който да изработи мерки за справяне на Общината със ситуацията.
Казанлъшкият градоначалник обаче беше категоричен, че в общината ще бъде наложена строга финансова дисциплина, както и драстични съкращения на разходите. Сред първите мерки, които общинска администрация обмисля е съкращаване на разходите за градско осветление, които в момента възлизат на над 400 хиляди лева. Като пример в тази посока, Дамянов посочи опита на други общини, които пестят от парите за електроенергия като спират уличното осветление в часовете от 22 до 6 часа.

Междувременно най-после стартира Интегрираният воден проект с неговия първи етап: Изграждане на канализационна мрежа, реконструкция на водопроводна и пътна мрежа на кв. „Христо Ботев“ и изграждането на канализационна помпена станция и тласкател, с. Овощник“.

А националният отбор по физика бе съставен изцяло от казанлъшки ученици, които са възпитаници на казанлъшката природо-математическа гимназия „Н. Обрешков“. В Хърватска, България представиха Александър Скляров, Кристиан Киров, Съби Теодосиев, Мирослав Добрев и Катерина Найденова. Единствената дама в отбора спечели и специалната награда на Декана по физика на Софийския университет. „Това че целият национален отбор е от възпитаници на гимназията и на школата по физика, е доказателство, че школата ни е най-елитната в България и вероятно една от най-добрите в света.“ – коментира след успеха на казанлъшките физици, ръководителят на школата Теодосий Теодосиев. По неговите думи, успехът не е случаен, а доказателство за това е фактът, че в последните 10 години, 10 на 100 от участниците в международните олимпиади са именно възпитаници на неговата школа.
Добър подбор на качествени хора и системна работа, са двата основни фактора за успех, коментира Георги Бяндов – преподавател по физика, който наред с Теодисий Теодосиев и Радиана Минчева, обучават млади таланти в школата.
Казанлъшката природо-математическа гимназия „Н. Обрешков“ имаше свой представител – Марин Бакърджиев и в олимпиадата по география, която се проведе в Тайван.

И какво ли си мислят тези надарени деца, които обикалят света и защитават честа на Казанлък, когато се върнат в града си и се натресат на купчини боклук и счупени кофи.

Разпилян боклук, огънати и счупени еднофамилни кофи за смет и не прибрани в джобовете контейнери, са най-честите гледки след екипите от звеното по чистота на община Казанлък, които отговарят за сметосъбирането в града. За това сигнализираха жители на града от различни квартали. Пред екип на „Долина“, хората недоумяваха, защо хората от звеното не вършат работата си до край.
Безспорен е фактът, че сметопочистването в града се извършва редовно и по график утвърден от години. След екипите по чистотата обаче, често остава боклук, който вече не е в контейнерите или кофите за смет, а направо на улицата. Жителите на кварталите с еднофамилни къщи пък се оплакват, че след събирането на боклука, кофите са силно огънати и деформирани още след първият им досег с камиона събиращ отпадъците. Най-често, пластмасовите кофи пък, се чупят още първият път, а след няколко седмици, са почти негодни за употреба.
„Невъзможно е Общината да нехае за това как се разпиляват парите й под формата на унищожено имущество. Всяко семейство получава кофа за смет по заявка, но толкова ли е богата общината, че да си позволи редовни разхищения, след като след максимум година, новите варели вече са негодни за употреба?“ – коментираха жители на Казанлък.
В квартал „Изток“ пък, според живеещите там, контейнерите редовно са по-скоро захвърлени, след събирането на боклука, отколкото прибрани в специалните за това джобове.
Чия е грижата и отговорността, за това сметосъбирането да се извършва без това да причинява финансови загуби на общината, под формата на потрошени съдове за смет, както и без осъществяването на тази услуга да разпилява нечистотии по и без това не до там чистите ни улици?
Похвална беше и инициативата на общината, в града да стартира разделно сметосъбиране. Някой от контейнерите обаче, след известно количество употреба се повреждат и изхвърляните в тях отпадъци просто пропадат през счупеното дъно отново на земята. Общинското звено не отговоря за събирането на съдържанието на цветните контейнери, но боклукът в тях и около тях, често стои със седмици разпилян, преди някой да го прибере. Дори и общината да не отговаря за поддръжката на тези контейнери, не е ли редно да сигнализира фирмата, която да отстрани проблема? Има ли санкции за фирмата, ако не го стори или и тази акция ще си остане просто един никому ненужен проект и вместо да се научим да разделяме отпадъците и да пазим природата, ще затвърдим убеждението си, че сме способни да превърнем дори най-добрата идея в грозна казанлъшка реалност?

Това попита вестник „Долина“, а Община казанлък й отговори буквално:
До Яница Станчева
изпълнителен
директор
на в-к „Долина“

Уважаема
г-жо Станчева,
Запознах се със статията „Боклук и счупени кофи остават след звеното по сметосъбиране“, публикувана във вестника, на който сте изпълнителен директор, брой 38/23.09.2010г. Публикуваният от Вас материал не отговоря на истината. Приложеният снимков материал касае единични случаи, но те не са практика в работата на звено „ССТТБО“ към Община Казанлък.
Ръководството на звеното е взело най-строги мерки след изхвърлянето на битовите отпадъци от контейнера в бункера на автомобила, джобовете на контейнерите да се почистват. Това е практиката, която е въведена с моя Заповед N 109/29.12.2008 година. С тази заповед назначих комисия, която стриктно да следи за чистотата на джобовете на контейнерите след тяхното изпразване в бункера на автомобила. Констатирах някои пропуски на тази комисия и същата актуализирах със Заповед N 52/ 20.08.2010 година. Новоназначената комисия извършва щателни проверки най-малко веднъж седмично. Лично се запознавам с материалите от извършените проверки. За допуснати пропуски от екипите на специализираните автомобили същите се наказват с парична санкции.
Освен това, за периода 2007-2010 година бяха подменени голяма част от съдовете за твърди битови отпадъци (ТБО) в гр. Казанлък и общината. Закупени са и нови 3 специализирани автомобила, 2 броя комплексни товарачи нисък и среден клас, 1 брой товарен камион – 10 т. Въведена бе система за контрол „Трафик контрол“. Чрез нея денонощно се контролира работата на специализираните автомобили чрез сателитно наблюдение. Знае се къде се намира автомобилът, колко километра е изминал, дали се движи по маршрута, колко гориво е изразходени до момента и др. показатели. Въведено бе разделното събиране на ТБО.
В резултат на решените по-горе въпроси от ръководството на звено „ССТТБО“ – Община Казанлък и добрата политика значително се подобри околната среда, чистотата и цялостната визия на града. Това се потвърждава от всички граждани, гости и делегации, посещаващи Казанлък по различни поводи.
Моля, всичко това да бъде взето под внимание, за да се отразява обективно работата на звеното.

Освен че беше смъмрен за необективно отразяване на казанлъшката действителност, на вестника, а и на казанлъшката общественост, бе дебело подчертано, че последните две години са изключително успешни за Казанлък. За онези, които все още не са го усетили и проумяли де.

2009 и 2010 година са едни много успешни години за Община Казанлък, счита общинското ръководство. Това съобщи сам пред представители на медиите кметът Стефан Дамянов. Като мотиви в полза на твърдението си, то й изтъкна многото обекти от национално значение и свързани с Общината, които са получили своя завършек именно през този период. В тази категория Дамянов причисли инфраструктурни обекти от национално значение, реализирани на територията на общината, включително пътища от републиканската и от общинската пътна мрежа магистрали изградени в региона, които според думите му улесняват движението на хората от общината.
Въвеждането на много нови технологии на територията на Казанлък – създаването на ветрогенераторния парк и предстоящото изграждане на фотоволтаичния, според думите на Дамянов ще превърнат града ни в един от водещите центрове в страна по възобновяеми енергийни източници.
Две големи хранителни вериги вече функционират на територията на Казанлък, съобщи още Дамянов. В рамките на 2009 година са асфалтирани 24 улици, а за изкърпване на дупки по уличните платна са били заделени над 300 хил. лв. От началото на тази година до сега е минала обществената поръчка за асфалтирането на 9 улици, предстои такава и за още 12 улици, каза още казанлъшкият градоначалник.
Вече е факт и новата канализация в квартал „Христо Ботев“ и предстоят 72 часовите проби, но жителите на квартала вече на практика се възползват от новата придобивка, коментира още Дамянов във връзка с ползотворните за общината 2009 и 2010 година.

Отделен е въпросът, че от ГЕРБ и От Атака в отделни нарочни декларации аргументирано го репликираха, че му се станало навик през последните години да си приписва чужди заслуги и успехи, поради лиосата на свои конкретни.

А иначе до последно преди зимния сезон висеше въпроса: Ще има ли топлоподаване в Казанлък тази зима?

Близо 800 хил. лв. дължи „Топлофикация-Казанлък“ на „Ситигаз-България“, което е сериозна пречка за бъдещото подаване на газ към ТЕЦ-Казанлък. Това стана ясно в средата на миналата седмица, при среща инициирана от заместник кмета на Община Казанлък Евгения Чернева с представители на „Ситигаз – България“ АД и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по въпросите за отоплението, осигурявано от ТЕЦ-Казанлък. за това информираха от пресцентъра на общинска администрация през миналата седмица.
Оказва се, че безпокойството на общинска администрация, за това дали ще бъде своевременно осигурено топлоподаване от страна на топлофикационното дружество към обществени и частни сгради в община Казанлък, не е безпочвено.
Според думите на Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на „Ситигаз-България“, е нужна сериозна гаранция за това, че дължимото ще бъде платено, както и че няма да се трупат нови сметки в бъдеще. Решението на въпроса, според Кожухаров, е ипотекиране на имущество от страна на фирмата-длъжник. Той бе категоричен, че вече е направeн компромис веднъж с ТЕЦ-а, в резултат на което той е задлъжнял към „Ситигаз“ с близо 800 хил. лв. Втори такъв случай е напълно неприемлив за доставчика на синьо гориво, коментира още той. От общината обаче коментираха, че повечето от заведенията, които са се отоплявали с парно, имат резервен вариант за отопление.

На последната сесия на Общинския съвет раздадоха безплатно на всички съветници и общински чиновници по едно луксозно копие на Библията, с надеждата, че освен за украса, Моралния кодекс на християнството може да послужи и за четене на някои казанлъшки управници.

За онези, на които Книгата ще им се стори прекалено обемиста или някак си нечетивна, ще си позволя да извадя две от изключително важните послания на Спасителя, който
е казал, че най-добре е да сме двама и когато единият изпадне в немощ, другият да му подаде ръка. И още нещо е казал Той – къща, разделена на две най-бързо се руши…

Comments

Дамян Стефанов казва:

Дъртият да си ходи.Докога ще го търпим.Докара градът ни до непривлекателно място за живеене.

Вашият коментар