Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Избори 2009 – плащам влача и товаря

Избори 2009
Избори 2009

Избори 2009

Отново се задават избори и отново, колкото и парадоксално да изглежда, преди още да се запознаем с мераклиите за власт и техните идеи, изтече информация по различни канали коя партия, какви „хонорари“ ще раздава за правилно гласувалите.

Какво тук значи някаква си идея при 5 лева разлика в наддаването на политическия тезгях?

Не е измислица.

Ако рибата се вмирисва откъм главата, при политиката „вмирисването“ явно започва откъм местната власт. Мина времето, когато на изборите за кметове и общински съветници се гледаше като на минитест за настроенията в национален мащаб. Сега гласуването на това ниво май измерва най-вече политическа деградация и докъде е стигнало окрупняването на местния бизнес.

Резултатите от вторите частични избори в Казанлък помните ли ги?

Те изненадаха силно наблюдателите и затвърдиха тенденцията на силното раздробяване на вота и увеличаване на пасивността на избирателите.

Сочената за лидер във всички социологически проучвания партия на столичния кмет Бойко Борисов претърпя поражение от левицата, а почти неизвестната, но гласовита патриотична организация „Защита“ събра по шокиращ начин толкова гласове, колкото и ГЕРБ.

Това стана миналата година.

И така частичните избори в Казанлък станаха повод за спекулативни пропагандни тези. Всички те бяха и са насочени срещу ГЕРБ, дори и от експерти, които уж познават реалностите на политическите нагласи в страната. Няма съмнение, че появата на нови формации, които не са участвали при редовните избори е само един от факторите, които промениха изборната картина в сравнение с тази от редовните местни избори. Очевидно е обаче, че и сегашният вот за новите коалиции не е реален политически вот, защото тези формации не са имали възможност да изразят политически идеи и да докажат способностите си да ги реализират пред избирателите.

Резултатите в Казанлък в известен смисъл са изненада, коментира тогава пред БНР социологът от агенция „Скала“ Цветозар Томов.

Наблюденията на неговата агенция за настроенията в общината десетина дни преди изборите отчетливо сочили, че ГЕРБ води пред левицата, но на изборите партията на Бойко Борисов е взела хиляда гласа по-малко от очакваното, което може да се отчете като първото по-сериозно поражение за формацията на столичния кмет.

„Голямата изненада за нас е резултатът на „Защита“.

Ние измерихме 3-процентов вот за „Защита“ към 10 юни, резултатът за формацията на тези избори обаче е значително по-висок, той надхвърля 11%“, обясни тогава още Томов. „За мен резултатът на „Защита“ е съмнително висок и го казвам съвършено ясно и съвсем отговорно в ефир“, обяви пред БНР социологът. „Нямахме никакви данни, с които да очакваме, че е възможно да бъде увеличен в такава степен, нито пък от това, което знам за развитието на кампанията в последните дни, се е забелязало някакво мощно покачване на чисто политическия потенциал на тази организация“, обясни той, като остана недоизказано съмнението, че мотивацията за подкрепа на „Защита“ може да е била финансова – тоест отново има купуване на гласове.

„Ефектът от изборите потвърждава тенденциите в общия политически процес в страната – фрагментация на политическото пространство. Победителката в Казанлък взема под 5% от броя на реалните гласоподаватели в общината. Ако говорим на равнище брой на реалните гласоподаватели, дори победителите се борят да прескочат 4-процентовата бариера. Това е реалната ситуация в България и тя ще се възпроизвежда на избори, според мен, съвършено устойчиво“, каза още Томов.

Според него ГЕРБ започва да губи, защото започва да се изчерпва протестният вот, който партията на Бойко Борисов е събирала двата предни пътя, когато се е явявала на избори. Този процес, според социолога, ще се развива и логично ще се задълбочава фрагментацията – гласуването за нови и нови политически формации, които ще обират вота на недоволството и желанието за смяна на политическото представителство.

„От Казанлък започва развенчаването на мита за лидерството на ГЕРБ в политическото пространство“, обяви червеният депутат Иван Гороломов. Социалистите не скриха, че са очаквали поне 9-10 мандата, но част от симпатизантите им се разсеяли към коалицията „Експерти за Казанлък“, в която влизали и членове на БСП. Очаква се победителите да направят мнозинство със „Защита“, „Експерти за Казанлък“ и партиите от управляващата коалиция ДПС и НДСВ.

А иначе реалните страхове и присънен кошмар на социалистите от реализиране на сценарий, който да активира синдрома „БСП срещу себе си“ от последните местни избори се превърнаха в реалност, защото собственикът на най-голямото предприятие в Казанлък – оръжейния завод „Арсенал“, Николай Ибушев обра доста от гласовете на червената гвардия. Независимо че в обръщението си към жителите Ибушев заложи на експертното начало на водената от него листа , никой в Казанлък няма съмнение, че ако влезе в Общинския съвет, тя ще бъде прокметска.

Освен него на челните места са двама мениджъри от предприятието му, както и синдикалният лидер на КНСБ в оръжейния завод Атанас Бозов, който беше в инициативния комитет за подкрепа на кандидатурата на кмета Стефан Дамянов за втория му мандат. Старо приятелство свързва сегашния кмет с Николай Ибушев от времето, когато Дамянов е бил директор на държавното предприятие „Арсенал“, а водачът на листата на експертите негов служител.

Освен с оръжейната листа кметът Стефан Дамянов се бе подсигурил и с още една. Тя е съставена от хора, чийто бизнес е свързан с общината. Листата се казва „Единство и надежда за просперитет на Казанлък“ и е странна смесица от социалдемократи, бивш член на местното ръководство на „Демократи за силна България“, зад които стои формацията на независимия депутат Мария Капон от Единна народна партия.

Ами това се случи накратко в Казанлък.

И май е поредното доказателство, че днес общините се управляват от местните, с интереси в общинския бизнес и известните, а не от местните, свестните и известните (по перифразата на слоган от предизборната кампания на една политическа сила отпреди десет години).

А иначе това си е чиста проба бизнесфрагментация на политическото пространство.

И надали някой нормален българин ще се изненада ако в следващото Народно събрание, на мястото на Захарий Стоянов, седне да речем някой от братята Галеви.

Вашият коментар