Menu

Данаил Парнаров

Актуални анализи на събитията от днес, вчера и утре

Диагноза: Журналист, който помни

Диагноза: Журналист, който помни

Диагноза: Журналист, който помни

Aз наистина съм журналист, но се оказа, че съм болен човек:

- Много помниш бе, ама повече отколкото е позволено помниш – ми казаха преди години едни хора.

И тогава тръгнах по лекари по тяхна лична препоръка.

Още преди да въведат клиничните пътеки дори аз вече криволичех между различни специализирани кабинети.

И повече от 20 години обяснявам на различни доктори колко съм болен, а те само вдигат рамене и ми се присмиват:

- И ние, и ние помним много, но не ни пука изобщо – многозначно ми отговаряха те и вместо да ми поставят някаква диагноза или поне една рецепта с витамини да ми изпишат, ме водеха на кафе да си сравняват спомените с моите.

Сравняваха ги, но на Болницата не й стана по-леко от това.

Дори – напротив…

Накрая един млад доктор си призна, че той не е паметлив, нищо не помни и ми предписа да замина за Англия, защото там било нормално да се помни поне по 500 години.

Не събрах пари, за да замина за Острова, останах си тук и сега пак се гърча в спомените си.

И си спомням как още в края на януари 2007 г. казанлъшкият кмет започна втория си мандат с пет акта за нарушения.

Съставиха пет акта за нарушения на казанлъшкия кмет.

31.01.2007

Те са за нарушение на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Стефан Дамянов не е провел необходимите открити процедури, както изисква законът.

Пет акта за установени административни нарушения на Закона за обществените поръчки са съставени на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов.

Те са заради проверка на законосъобразността и спазването на нормативната уредба в областта на обществените поръчки, съобщи „Дарик радио“.

Инспекцията е извършена в периода 31 август-6 октомври миналата година.

Неин обект са били процедурата за осигуряване на ученическо хранене на територията на общината за 2005 г., извършените през същия период разходи за застрахователни услуги и ремонт на уличната пътна мрежа.

Проверени са сключените 11 договора за канализация на различни населени места, два договора за изграждането на подход към тракийската гробница и изграждането на паркинг в Долината на тракийските царе.

Кметските актове са за нарушение на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Кметът на Казанлък не е провел необходимите открити процедури, а ги е възлагал на база предоставянето на три различни оферти.

С констатациите от проверката са запознати три от комисиите в Общинския съвет на Казанлък.

За следващото заседание председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общинския съвет Петър Пепелешков трябва да предложи проект за решение по докладa от проверката.

Това не са само мои лични спомени – не. Тогава вече пиех хапчета за Забрава.

Това са документи, на които се натресох, когато хапчетата ми свършиха.

Но кой ли чете днес вехти документи?…

А как продължи Мандата Му ли? – ами той просто се специализира в дисциплината „Търкаляне на Общински бюджети по съдебни инстанции“ и стана виртуоз в нея до такава степен, че скри топката на общинските съветници с ювелирните си финтове и ги направи разногледи до степен сами да си говорят.

А помните ли миналата година как Казанлъшкият кмет бе възпят и в „стихотворение“ дори?

Съветници

Какъв е този български

манталитет да завиждат,

гонят и преследват талантливият,

умният и работлив човек.

Издигнал Николаевски завод

на крака и „Мадара“ Шумен на висота,

а сега и Розовата долина

Господа , вместо да благодарите

и го подкрепите вие все го клеветите,

но народа си го тачи и обича

с званието заслужил кмет си го нарича.

А сега добре си помислете

повече човека не глождете

критиката за себе си запазете

Ако имате малко доблест и чест

извинете се на инж. Дамянов

и на всички днес.

Да бе – това си е съвсем сериозна творба и никой що-годе грамотен казанлъчанин не отрича дори и днес фундаменталните й художествени достойнства.

С изключение на някои политически формации, които освен устави и програми, никога не са се докосвали до вълшебството на мерената реч.

Казанлъшкият кмет Стефан Дамянов да се заеме да изпълнява същинските си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация, а не да изпълнява функциите на политически субект. За това призовават в специална декларация представителите на пет политически сили от Казанлък, представители на дясното пространство – ДСБ, СДС, партия „Атака“, ГЕРБ и ВМРО.

Повод за декларацията на десните в Казанлък стана учреденото в четвъртък миналата седмица Гражданско сдружение „Гражданско управление“, начело на което застана сегашният кмет на община Казанлък. В Управителния съвет на сдружението са още няколко кметове на села от общината, директори на общински училища и бизнесмени.

„Учредяването на самостоятелна политическа формация, било то и сдружение, по друг закон, а не по този за политическите партии, една година преди изборите за кмет, е открита подмяна на вота на жителите на общината“, се казва в декларацията на петте партии.

Представителите им са категорични, че на практика създаването на сдружението на Дамянов е открито противопоставяне на политическия формат в общината, предателство спрямо политическите субекти и предателство спрямо жителите на общината, които чакат кметът Стефан Дамянов да изпълнява обещанията от предизборната си програма.

Тревогата на десните в Казанлък е породена и от факта, че кметът изпълнява функции на политически субект, ползвайки служебна кола, за сметка на данъкоплатците, с която обикаля политическите централи и открито се афишира с „новите АБВ политически авантюристи“.

Протестната обща декларация на ГЕРБ, ДСБ, СДС, „Атака“ и ВМРО в Казанлък ще се разпространи в общината в над 3 хиляди екземпляра, съобщиха на пресконференция нейните автори – лидерите на петте формации.

Целта била гражданите да разберат с какво точно се занимава техният кмет, както и да си направят съответните изводи и поуки.

Общият протест не бил част от обща бъдеща предизборна стратегия на десните, тъй като все още не са водени такива разговори, уточниха те. Но настоящият протестен документ е на практика първата обща проява на десните срещу действията на кмета на Казанлък.

Така си е наистина – Чумата изисква търпение, за да я надживееш.

Не знам дали съм дълголетник, но съм уверен, че за да останеш себе си, заобиколен от вихъра на страсти и бесове – то е поне да бъдеш знак, че има и други, по-уравновесени начини да се справиш с бедствието.

Неочаквано за себе си откривам жестока хубост в умението да се държиш любезно с предатели, без да си предател на мисията, заради която си на тоя свят.

Иначе българите, независимо от раса, пол и вероизповедание сме нетърпеливи; желаем мигновено да отвърнем, да изравним сметката тутакси; ала когато си се вчепкал здраво със Злото уж за да го надмогнеш, това Зло се просмуква в съзнанието ти и те заразява с бесове.

Говоря си с приятели така, а те ме питат: Е, как да постъпиш, когато те лъжат, ограбват твоето, гаврят се с теб и те унижават? Отговарям им с мъка в душата и болка в гърлото, произнесло тези думи: Смири гнева си. Замълчи. Не прави резки жестове на възмущение. Събери се вътре в себе си, и няма начин да сбъркаш, ако отложиш своя отговор. Затаяването, което е другото име на Смирението, е далеч по-далновиден отговор на Злото. Животът не спира, обстоятелствата се променят; затова изчакай талантливо деня, когато циреят ще нарасне до такава степен, че се пукне сам пред изненаданото множество от хора. И тогава ще можеш да почистваш рани, да превързваш потрошени съвести и изправяш пълзящите да стъпят отново върху собствените си нозе.

Страници: 1 2 3 4

Вашият коментар